måndag 13 oktober 2008

Tillfälliga elanläggningar

Finns det tillfälliga elanläggningar? Enligt Elsäkerhetsverket så gör det inte det. Begreppet finns visserligen kvar i föreskrifterna för elinstallatörer men detta ska tydligen vara en ”lapsus” (latin och kan betyda misstag). Tydligen kan elinstallationer vara utförda med ledningssystem som är fastsatta mot t ex byggnadsdel eller så är ledningssystemet av flexibel typ. Ledningarna kan vara fast anslutna eller anslutna via uttagsdon. Men särskilda regler för tillfälliga elinstallationer vill tydligen verket inte höra talas om längre. I och för sig är detta sant så till vida att alla anläggningar är att betrakta som tillfälliga. Bland de första installationer som jag var med och utförde, detta var redan 1978, revs 10 år senare pga bostadsöverskott. Man kan knappast påstå att de vart permanenta i alla fall.

Om det nu inte finns några tillfälliga elinstallationer så finns det i vart fall särskilda regler för bygg- och rivningsplatser, marknader, mässor och stånd, mobila och transportabla arbetsplatser samt installationer för tivolin och cirkusar med mera. Nu för tiden är det viktigt att veta till vad den ”tillfälliga installationen" ska användas.

Jag har, i motsats till alla nätägare, alltid hävdat att det inte krävs att en färdiganmälan av en ”tillfällig elanläggning” skrivs under av en elinstallatör. Den kan vem som helst skriva under anser jag. Ja, varför inte dess innehavare? Det är endast vid elinstallationer som kräver ny eller ändrad servis som elinstallatören ska skriva under. En byggströmscentral är ingen elinstallation, det är produkt! Och när nätägaren drar fram en ny servis till en produkt så finns inte kravet på att elinstallatören ska skriva under. Om man frågar Elsäkerhetsverket så menar de att rättsläget i dag inte är helt klart men att Elsäkerhetsverket vid revideringen av behörighetsföreskrifterna sannolikt kommer att förtydliga föreskrifterna på det viset att färdiganmälan inte behöver skrivas under av elinstallatör när det gäller byggströmscentraler. Bra om det blir så!

Någon gång i vår kommer de nya elinstallationsreglerna. Då ska uttag tom 32 A föregås av jordfelsbrytare med märkutlösningsström högst 30 mA på bland annat våra bygg- och rivningsplatser. Men vad händer med våra gamla byggcentraler? Måste de byggas om eller kasseras? Nej. Om en arbetsutrustning omfattades av svenska föreskrifter, som överför EG-direktiv till svensk rätt när den släpptes ut på marknaden eller togs i drift inom EES, får den användas om den uppfyller kraven på beskaffenhet och information om användningen som finns i de föreskrifterna som gällde för den när den släpptes ut på marknaden eller togs i drift.

Vi kan således oavsett vad som står i nya elinstallationsreglerna fortsätta att använda våra byggströmscentraler så länge de inte är skadade eller utslitna.

Inga kommentarer: